Terugblik themabijeenkomst mediaopvoeding Pactum en Lindenhout


24-03-2014

Donderdag 13 maart organiseerden Pactum en Lindenhout in het kader van de Week van Zorg en Welzijn de themabijeenkomst ‘Welkom in de digitale wereld van je kind’. Tijdens deze bijeenkomst hebben Karen Buursen (Pactum), Yvette Boers en Karen van Uem (beiden Lindenhout) ouders informatie gegeven over mediaopvoeding. In Kei13 (Deventer) waren zo’n 30 ouders aanwezig.

De avond begon met een quiz. De aanwezige ouders werden direct aan het denken gezet, door vragen te stellen als “Hoeveel procent van de 11-jarigen heeft een mobiele telefoon?”, "Verandert het puberbrein door mediagebruik?" en “Wat is grooming?”. Ieder ouder kreeg vier gekleurde kaartjes en de opdracht was om het kleurtje van het juiste antwoord in de lucht te houden.

Gebruik mobiele telefoon
Ouders ontdekten op deze manier dat 69% van de 11-jarigen een mobiele telefoon heeft. Zij gebruiken hun mobiel vooral bij het uitoefenen van hun hobby (dansmoves van YouTube halen om na te doen bijvoorbeeld) en het leren van huiswerk (woordjes Engels oefenen via een site). Bij grooming (online seksueel benaderen van tieners door volwassen mannen) weet het merendeel van de pubers heel goed dat ze rare opmerkingen moeten negeren en de persoon moeten blokkeren. Bovendien hoort experimenteren bij de leeftijd, zo blijkt wanneer we ons verdiepen in het puberbrein. 

Het doel van de quiz was het verkrijgen van inzicht in de digitale wereld van kinderen. De wereld en de ruimte waarin kinderen opgroeien is aan het veranderen. Vroeger speelden kinderen buiten, waar ze werden vrijgelaten door hun ouders om te ontdekken en te spelen. Tegenwoordig is er steeds minder ruimte om lekker buiten te spelen. Die ruimte is nog wel online te vinden. Dat is nu de plek voor kinderen om te ontdekken en te spelen. Zoals ouders hun kind vroeger in kleine stapjes begeleidden met buiten spelen, zo is het goed als ouders hun kind ook de digitale wereld onder begeleiding laten ontdekken. Daar is mediaopvoeding voor nodig.

Rollenspel
Hoe ouders dit kunnen doen, hebben de trainers van Pactum en Lindenhout – na een stukje theorie - laten zien aan de hand van een rollenspel. Er was een jongere van 14 jaar aanwezig, die reageerde op verschillende manieren om met haar in gesprek te raken. Ook beantwoordde ze vragen van ouders.

Ouders waren erg positief over de themabijeenkomst en gaven de avond gemiddeld een 8. Enkele opmerkingen die ze op het evaluatieformulier hebben gezet zijn: “Jullie creëren geen angst, maar geruststelling en motivatie.” En “Leuk, interactief en informatief. Goed verzorgd!”.