Eerste jongeren (AMV) ontvangen door teams Pact18


29-01-2016

Eerste jongeren (AMV) ontvangen door teams Pact18

In Apeldoorn kwamen de eerste jongeren aan op 11 januari. Soraya Doevendans, coördinerend medewerker Pact18 cluster Apeldoorn, vertelt:

“Samen met het team hebben we de jongeren zo goed mogelijk ontvangen. Omdat er een enorme toeloop is van plaatsingen (1.500 jongeren) bij de instellingen die de jongeren opvangen, is het in de hectiek van de dag niet altijd mogelijk dat er een voogd bij plaatsing aanwezig kan zijn. Daarom kwamen de jongeren zelf met een taxi. Alleen, of soms met een vriendje of vriendinnetje die ook bij ons kwam wonen. Dus dan heb je ineens een aantal schuchtere jongens en meiden met een koffertje en wat Lidl-tassen voor je staan. De een spreekt wat woordjes Nederlands, de andere een beetje Engels. Dat maakte de communicatie tijdens de intake een uitdaging. Iedere intake was ook weer spannend, omdat je van tevoren nog niet goed weet wat voor jongere je voor je hebt. Maar toen het ijs eenmaal wat gebroken was, openden de jongeren zich langzaamaan steeds iets meer.

 

Het is fantastisch werk om te doen.
Laatst stuurde een collega uit het team een foto van een jongere die zijn verjaardag vierde. Van zo’n mooi moment kan ik echt genieten.

 


Op dit moment wonen de jongeren in Apeldoorn verspreid over twee huizen. In het ene huis wonen vier jongens en wat verderop in een ander huis vier meiden. De jongeren zijn enthousiast en ontzettend gemotiveerd, ze zijn heel blij met de mogelijkheden die er voor hen zijn. Ook het team is erg enthousiast en de samenwerking verloopt goed.”

 

Een positieve start dus, in Apeldoorn. In de komende weken komen er op de verschillende locaties gefaseerd meer jongeren bij.

 

Informatieavonden buurtbewoners
In Arnhem, Apeldoorn, Deventer en Zutphen zijn informatieavonden geweest voor de naaste buurtbewoners. De opkomst was goed en de buurtbewoners reageerden positief en open op de komst van de jongeren.

 

In Apeldoorn is ervoor gekozen om de kennismaking tussen jongeren en de buurtbewoners centraal te zetten. Soraya: “Ik heb bewust gewacht totdat de jongeren er waren. In een kleine, intieme setting hebben de buurtbewoners kennisgemaakt met de jongeren. De jongeren namen de jassen aan en zorgden voor koffie met wat lekkers. Buurtbewoners die aanvankelijk wat angstig en argwanend waren, smolten toen ze de jongeren zo bezig zagen. Het waren geslaagde bijeenkomsten.”

 

Dagbesteding/Onderwijs
In Apeldoorn startte Pact18 in januari in samenwerking met gemeente, Stichting Vluchtelingenwerk en Lindenhout een introductieprogramma. Een tijdelijke vorm van dagbesteding. De jongeren leren de Nederlandse taal en rekenen. Ze zijn erg gemotiveerd en gaan er met plezier, samen op de fiets, naartoe.

 

In februari gaan de jongeren in Apeldoorn naar school, want dan start voor hen de Internationale Schakel Klas. Deze klas bereidt hen in 1-2 jaar voor op het reguliere onderwijs.
 

Media-aandacht
Ook de pers had interesse in de opvang en begeleiding van Pact18. Vanuit de verschillende gemeenten zijn er persberichten uitgegaan en/of persconferenties gehouden.

 

In januari is er een interview geweest met Paul Pothoven, manager Pact18, en een lokale radio-omroep in Zutphen. Luister het interview hier terug.