Sluiten Terug

Onvoorwaardelijk wonen

Gewoon naar school, gewoon op sport, gewoon jong zijn. En niet meer verhuizen. Voor jongeren met een autismespectrumstoornis in combinatie met complexe en meervoudige gedragsproblemen is dat helaas niet gewoon. Daarom starten Pactum en Karakter een onvoorwaardelijke woonvorm.

Een onvoorwaardelijke thuisplek

Samen realiseren we dit ‘gewoon’ in een thuis. Een plek met veel nabijheid en continuïteit van hulpverleners. Zo krijgen deze jongeren weer regie over hun leven. Hiervoor komen twee tegenover elkaar gelegen huizen in Nijmegen beschikbaar. Ze staan ‘gewoon’ in een straat, in een woonwijk, dichtbij voorzieningen. Vanaf 15 juni kunnen in elk huis vier jongeren tussen 10 en 18 jaar hun intrek nemen. Pactum en Karakter bundelen hun expertise in de begeleiding van de jongeren in een multidisciplinair team dat 24 uur per dag aanwezig is.

Ik wil gewoon”. “Gewoon naar school, gewoon op sport en niet in een ‘autiteam’. En gewoon 16 jaar zijn. Niet meer verhuizen, 1 plek waar ik groot mag worden.  Een plek waar mama ook mag zijn wanneer ik dat nodig heb, want al kan ik daar niet meer wonen, het blijft mijn mama”.

Verhuizen van groep naar groep

Pactum en Karakter hebben het uitgangspunt dat ieder kind het recht heeft om (zo) thuis (mogelijk) op te groeien, zich te ontwikkelen in een veilige omgeving en zijn eigen toekomst vorm te geven. Voor een kleine groep jongeren met autisme en complexe gedragsproblemen is dit niet eenvoudig. Zij hebben een grote mate van nabijheid nodig en verbleven voorheen vaak op verblijfsgroepen, in combinatie met ggz. Met het verdwijnen van de verblijfsgroepen is er geen goed alternatief voor juist deze groep kwetsbare jongeren. Met als gevolg dat zij nu verhuizen van (behandel)groep naar groep en te vaak binnen de Jeugdzorg Plus verblijven.

Met deze nieuwe specialistische woonvorm kunnen Pactum en Karakter deze jongeren een veilige plek bieden. Onvoorwaardelijk wonen, betekent dat we doorgaan waar anderen stoppen. De jongeren ervaren dat ze ergens kunnen blijven wonen zo lang als zij dat nodig hebben. Een plek die zij thuis kunnen noemen.

Lees hier meer!

 

Delen