Sluiten Terug

Eerste project Maakplaats Lochem was een succes

“Ik ben trots op wat ik heb gemaakt”, zegt een jongen die voor een felgekleurde graffiti staat met zijn naam erop. “Goed zo”, reageert kunstenaar Jim Kievit. Hij hielp de jongen bij een workshop kunstwerk, vanuit de Maakplaats: een pilot waarbij Pactum, Muzehof en Stichting Welzijn Lochem samenwerken. Door workshops (o.a. dansen, muziek, graffiti et cetera) kunnen jongeren uit Lochem en van Pactum, kennis maken met kunst en cultuur. Een subsidie van Fonds Cultuurparticipatie maakt dit mogelijk.

Zo’n dertig jongeren, die wonen op het Pactum terrein aan de Ampsenseweg, maakten in vier weken kennis met graffiti, beats produceren en spoken word-teksten schrijven. Muzehof, centrum voor de kunsten, huurde hiervoor ervaren artiesten in. Op donderdagmiddag en -avond werkten Jim Kievit (graffiti), Melvin Dijkema (producer) en Jesse Klein Entink aka Zowo (rapper) met de jongeren. Vlak voor Kerstmis werd het eerste project afgesloten met een presentatie: Urban sessions.
“Je hebt écht wat tofs gemaakt. Applaus!” Onder geklap van leeftijdsgenoten gaat de jongen weer zitten.

In de gymzaal van Pactum werden tijdens deze presentatie zo’n twintig graffitis getoond. Vooral namen in felle kleuren, maar ook abstracte werken, namen van de woongroepen, ‘ontdek je innerlijke Shrek’, ‘mama’ en smileys. De jongeren genoten van het creatieve proces dat eraan vooraf ging, vertelt een groepsleider.
“Ik zag ze écht geconcentreerd bezig zijn. Ze waren een keer met iets anders bezig dan zichzelf of met elkaar én maakten mooie dingen.”

Na de presentatie trad Zowo (Jesse) op. Hij rapte teksten op de muziek die een van de jongeren in de weken daarvoor maakte.

Maakplaats Lochem was een groot succes en gaat in 2023 door. Op een enquêteformulier gaven jongeren aan welke workshops ze volgend jaar willen doen. We kijken er nu al naar uit!

 

Delen