Sluiten Terug

De pubertijd is een belangrijke levensfase waarin veel veranderingen plaatsvinden, zowel lichamelijk als geestelijk. Vaak gaat de pubertijd samen met versterking van gedragsproblemen bij pleegkinderen en opvoedbelasting van pleegouders. Pleegkinderen kunnen weer interesse krijgen in hun ‘roots’ en moeten leren omgaan met dubbele loyaliteiten. Ook kunnen (eerdere) problemen rondom trauma, hechting en gedrag ineens weer de kop op steken of ernstiger worden. De combinatie kan leiden tot breakdown (vroegtijdige beëindiging van pleegzorgplaatsingen) en uitval van pleegouders.

Met het project ‘Pubertijd!?’ willen we bijdragen aan een verdere bewustwording bij zowel professionals, pleegouders als (pleeg)kinderen over ‘alles wat er rondom de pubertijd in een pleeggezin bij kan komen kijken’: Wat is pubertijd? Wat maakt pubertijd in een pleeggezin anders? Hoe kan ik het zien aankomen? Wat verandert er bij/voor mij en anderen? Hoe ga ik er goed mee om? Wat kan ik doen en heb ik nodig? Waar en bij wie kan ik waarvoor terecht? Meer bewustwording zorgt voor meer draagkracht bij elkaar.

Samen met JongWijs, een netwerk van jongeren met ervaring in een pleeggezin, en (pleeg)kinderen gaan we een ‘tool’ voor pleegkinderen ontwikkelen. In de vorm van bijvoorbeeld een film, forum of magazine, met als thema: ‘Hoe overleef ik een pleeggezin?: Tips en Trucs!’. Met pleegouders en begeleiders pleegzorg van Pactum wordt een thema-avond voor pleegouders georganiseerd: ‘Goed voorbereid op de pubertijd!?’. En samen met studenten van de Christelijke Hogeschool Ede gaan we als professionals leren van ervaringen die al in en door pleeggezinnen rondom pubertijd zijn opgedaan: ‘Pubertijd!?: een bijzonder geval.’

In een volgende nieuwsbrief kunt u meer lezen over deze ontwikkelingen.

Heeft u vragen over het project Pubertijd!? Dan kunt u contact opnemen met Harm Damen via h.damen@pactum.org

Informatie over het landelijke project innovatie pleegzorg vindt u via de website van het Nji

Het landelijke innovatieproject is een initiatief van Jeugdzorg Nederland, het Nederlands Jeugdinstituut en de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen.

Delen