Sluiten Terug

Vernieuwend jongerenplatform Mindset

Nieuwe Aflevering #5

Steeds meer jongeren kampen met somberheid en depressieve klachten. Door de Coronacrisis neemt het aantal jongeren met deze klachten ernstig toe. Somberheid en depressie is een lastig thema om te bespreken. Zeker als jongere. Steeds meer relevante Nederlandsen artiesten komen op hun beurt uit voor hun psychische klachten, of spreken zich vrijuit uit over de onzekerheden die bij het artiestenbestaan en opgroeien komen kijken. Ze vertellen erover in hun liedjes, maar ook daarbuiten spreken zij zich uit over deze thematiek.

Zo is Mindset ontstaan. Een samenwerking tussen een aantal culturele organisaties, jeugdzorgorganisaties, welzijnsinstellingen en GGZ partijen uit Deventer. Ook Pactum doet mee! Onder leiding van Kunstcircuit Deventer bundelen wij gezamenlijk onze krachten binnen dit project.

Wat is Mindset?

Mindset is een nieuw en vernieuwend Deventer jongerenplatform met talkshows en podcasts waarbinnen op regelmatige basis landelijke bekende artiesten en bekende jonge Deventenaren uitgenodigd worden die open spreken over hun psychische klachten, of onzekerheden die komen kijken bij opgroeien. De artiesten vertellen over hun carrière, creatieve processen, maar ook over de twijfels, onzekerheden en eventuele psychische klachten waar zij mee te kampen hebben of hadden. Door de klachten in een context te plaatsen en te laten zien hoe je iets negatiefs om kan zetten naar iets positiefs zorgt Mindset ervoor dat jongeren met klachten zich herkennen in de verhalen en erachter komen dat je hier open over mag en kan zijn.

Podcast- en YouTube afleveringen

De komende maanden lanceert Mindset vier podcast- en YouTube afleveringen, die worden opgenomen in een tijdelijke studio in het Burgerweeshuis. De afleveringen gelden als pilot voor een mogelijk langdurig meerjarenprogramma. Met collegetours en een festival zal dan aan een dynamisch platform worden gebouwd waar vrijuit over GGZ-problematiek gesproken kan worden en waar jongeren zich laagdrempelig kunnen laten informeren. De inhoud van de programma’s van Mindset wordt bepaald door Deventer jongeren, die begeleid worden vanuit Raster en Bibliotheek Deventer.  De eerste aflevering is inmiddels geweest.
Deze pilot komt tot stand met financiële ondersteuning van Fonds21, Erven Wittenveen en een investering van de samenwerkende partijen.

Zondag 26 september première aflevering 5

Met in deze vijfde aflevering presentator en schrijver Splinter Chabot en rapper, producer en songwriter Babs. In maart 2020, op zijn vierentwintigste verjaardag, verscheen Chabots eerste boek Confettiregen. Hoewel de hoofdpersoon Wobie heet, betreft het een autobiografisch verhaal over Chabots coming-out en de weg ernaartoe. Bij De Wereld Draait Door, waar hij ook af en toe tafelheer was, vertelde Chabot dat hij ondanks de vrijzinnigheid van zijn ouders, toch worstelde met zijn homoseksuele geaardheid en zelfs aan zelfmoord dacht. Op 18-jarige leeftijd kwam Chabot thuis, tijdens kerst, uit de kast.

Babs is een rapper, producer en songwriter met een missie. Ze is niet in een hokje te stoppen en schopt dan ook graag tegen de stereotypes rond gender en seksualiteit die door de maatschappij worden opgelegd. In haar teksten rapt ze openlijk over haar eigen gevoel en gedrag, moedigt ze zichzelf en anderen aan om lef te tonen en voelt ze de samenleving aan de tand.

Als vrouwelijke producer en rapper probeert ze op een speelse manier tegengas te geven in een door mannen-gedomineerde scene. Haar muziek is een combinatie van onheilspellende trap drums, melodische rap en onvoorspelbare, ritmische akkoorden met een vrolijk pop smaakje, waar het verhaal key is. Ze speelt met taal maar blijft recht voor haar raap. Haar doel is om aan de hand van deze muziek kleur aan te brengen in het zwart-wit-denken van de samenleving. Onder leiding van presentator Manu van Kersbergen voeren Splinter en Babs aan de hand van prikkelende vragen en pittige stellingen een belangrijk gesprek.

Bekijk aflevering 5 terug!

Bekijk de eerdere afleveringen terug

#2

#1

 

 

Meer informatie over Mindset

Mindset is een samenwerking tussen Kunstcircuit Deventer, Raster, Burgerweeshuis, Bibliotheek Deventer, Youth for christ, Pactum, Dimence – Impluz, Jongerenloket Deventer en COC Deventer.

Volg Mindset via de socials:

Instagram |  Facebook | YouTube | Spotify

Delen