Sluiten Terug

Verhalen van collega’s

Bij Pactum werken zo’n 600 professionele en betrokken hulpverleners, waaronder pedagogisch medewerkers, gezinshulpverleners, pleegzorgbegeleiders, gedragswetenschappers, maar ook medewerkers voor onze ondersteunende diensten. We werken in een informele en collegiale sfeer samen waarbij we kinderen, jongeren en gezinnen helpen om positieve groeistappen te zetten. Benieuwd wat we doen? Een aantal collega’s vertelt kort iets over hun werk.

 

 

"Je moet flexibel zijn en snel kunnen schakelen"

Binnen Pactum hebben we een aantal locaties “Passend Verblijf”. Dit is een residentiële vorm van jeugdhulp waar jongeren en jonge gezinnen klaargestoomd worden om zo zelfstandig mogelijk verder te kunnen. Sanne werkt daar als jeugdzorgwerker: “Met Passend Verblijf bieden we hulp op maat voor jongeren die net dat laatste zetje richting zelfstandigheid nodig hebben of een jong gezin die tijdelijk begeleiding nodig heeft. Er is vaak sprake van crisisplaatsingen waarbij we samen kijken hoe een jongere toch kan blijven op deze locatie met de begeleiding die wij bieden.

Als jeugdzorgwerker moet je dan ook flexibel zijn en snel kunnen schakelen. Dat maakt mijn werk erg uitdagend. En het zijn de jongeren die ervoor zorgen dat ik trots ben op mijn werk!”

 

"Bij elk kind werken we vanuit het systeem"

Anna werkt op de dagbehandeling voor jonge kinderen. “Kinderen komen bij ons omdat ze vastlopen op het reguliere onderwijs, peuterspeelzaal of thuis. Samen met de ouders kijk ik naar wat hun kind nodig heeft en wat werkt.  Ook brengen we het vervolgtraject en de schoolkeuze in kaart. Bij elk kind werken we vanuit het systeem, zodat kinderen thuis aan hetzelfde werken als op de dagbehandeling.

Ik vind mijn werk fantastisch om te doen. Er komen kinderen met steeds weer verschillende problematieken bij ons binnen. En het is iedere keer weer een soort puzzel die je samen met de ouders gaat oplossen. Dit blijft een uitdaging. Saai is het dus nooit!”

"Als er geen spoed is denk ik al gauw: 'Wat doe ik hier?'"

Rick werkt als ambulant hulpverlener binnen team spoedzorg van Pactum. “Als de veiligheid van het kind in geding komt en er is sprake van een crisis, dan komt spoedzorg in beeld. Kortdurend, intensief en activerend. Als hulpverlener ben je in zo’n situatie welkom; mensen willen tenslotte úit die situatie. We kunnen dan ook in korte tijd samen met het gezin veel bewerkstelligen.
Daarbij ondersteun ik hen om weer in een goede basisroutine te komen en de regie terug te pakken. Zodat ze weer verder kunnen, eventueel met aanvullende hulpverlening.

Ik houd van de dynamiek in mijn werk; je moet snel handelen en in een korte tijd beteken je veel voor een gezin. Het werken in crisissituaties is dan ook echt mijn ding. Als er geen spoed is, denk ik al gauw: ‘Wat doe ik hier?’ Bovendien is geen dag hetzelfde, want je weet nooit wat er komen gaat.”

Op de hoogte blijven?

Hieronder kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief van Pactum. Deze nieuwsbrief komt eens per kwartaal uit.

  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.