Sluiten Terug
Home / Ons aanbod / Handleiding voor START:AV

Handleiding voor START:AV


Pactum is de uitgever voor de Nederlandstalige handleiding voor het gebruik van de START:AV. Het risicotaxatie-instrument Short-Term Assessment of Risk and Treatability: Adolescenten Versie (START:AV) ondersteunt bij de inschatting van risicogedrag en het in kaart brengen van de Krachten en de Kwetsbaarheden van een adolescent en zijn/haar systeem.


Met behulp van START:AV maak je een risico-inschatting op acht domeinen waaronder middelenmisbruik, slachtofferschap, zelfbeschadiging en agressie.

Het instrument biedt handvatten voor risicomanagement zoals bij de onderbouwing van de noodzakelijke mate van toezicht of het formuleren van passende behandeldoelen. Dit alles wordt afgestemd op de mogelijkheden en behoeften van de adolescent.

De START:AV is ontwikkeld voor alle jeugdzorgprofessionals in het forensische en niet-forensische werkveld, in een ambulante of residentiële setting, die voldoende kennis hebben van de (normale) ontwikkeling bij adolescenten en/of ervaring hebben in werken met adolescenten.

 

Meer over de handleiding en trainingsmogelijkheden

 • Over START:AV trainingen, wat is er mogelijk?

  Over START:AV trainingen, wat is er mogelijk?

  Momenteel geen Nederlands trainingsaanbod START:AV binnen Pactum

  In de periode 2016 – 2020 was Pactum aanbieder van een tweedaagse START:AV training. Door recente ontwikkelingen kan Pactum helaas op kort termijn geen kwaliteitsvolle training aanbieden, waardoor er momenteel geen Nederlandstalige START:AV training beschikbaar is. Het is momenteel dan ook niet mogelijk om een START:AV training aan te vragen bij Pactum.

  Wel een Engelstalig alternatief…

  Als alternatief is er een Engelstalige START:AV training beschikbaar om online te volgen. Deze training wordt gegeven door twee auteurs van de START:AV; dr. Keith Cruise en dr. Jodi Viljoen.

  Pactum gaat intussen op zoek naar een duurzame oplossing om de START:AV (training) te borgen voor het Nederlandse taalgebied zodat deze ontwikkeling, die door een meerderheid van de JeugdzorgPlus-instellingen omarmd is, beschikbaar blijft. Collega-instellingen worden uitgenodigd om samen met Pactum hierin op te trekken.

 • Over de handleiding en codeerbladen

  Over de handleiding en codeerbladen

  START:AV Handleiding

  De START:AV handleidingen zijn los te bestellen, maar vormen ook een belangrijk middel tijdens de training. Bij de bestelling van de trainingen krijgen alle deelnemers een eigen handleiding.

  Het volgen van de training is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aangeraden voor een juiste toepassing van het instrument. De kosten voor een losse handleiding bedragen: € 28,25 (excl. verzendkosten en BTW).

  Codeerbladen

  Download de codeerbladen (ZIP-file)

  ! Bij de handleiding vind je een wachtwoord om de zip-file met codeerbladen te kunnen openen.

Handleiding en codeerbladen bestellen?

De kosten voor een losse handleiding bedragen: € 28,25 (excl. verzendkosten en BTW). De handleiding is afzonderlijk te bestellen via bijgaand formulier.

Na je bestelling ontvang je van ons een factuur op het door jou ingevulde e-mailadres . Na ontvangst van betaling sturen wij de handleiding(en) naar je op.

Heb je nog vragen?

Mail naar startav@pactum.org of lees hier eerst meer over START:AV

 • maximaal 25
  Ik heb kennisgenomen van het privacybeleid en ga akkoord met het gebruik van de door mij ingevoerde persoonsgegevens, zodat Pactum mijn vraag kan beantwoorden en/of contact met mij kan opnemen