Sluiten Terug

Jeugdzorgboer

Een jeugdzorgboer kan op verschillende manieren helpend zijn, namelijk voor dagbesteding of verblijf. In de eerste variant slaapt de jongere thuis, maar ontvangen de jongere en zijn of haar ouders overdag ondersteuning. Jongeren komen uit school, tijdens een vrije middag doordeweeks en/of op de zaterdag naar de jeugdzorgboerderij om deel te nemen aan een programma. In de tweede variant overnacht de jongere ook bij de jeugdzorgboer.

De module jeugdzorgboerderij dagbesteding richt zich op jongeren van 6 t/m 18 jaar met problemen op meerdere leefgebieden. Deze jongeren hebben zodanige cognitieve, sociale, emotionele en gedragsmatige problemen dat het goed functioneren thuis, op school en in vrije tijd in de weg staat. Wanneer de jongere enige affiniteit heeft met het agrarische leven, dan kan worden gekozen voor een plaatsing bij een jeugdzorgboer.

De jongere voert samen met de boer verschillende (agrarische) activiteiten uit op en rond het erf. De jeugdzorgboerderij biedt een duidelijk programma. Dit zorgt voor veiligheid en betrouwbaarheid in een omgeving van rust en ruimte. De jongere bouwt weer een dagritme op, zodat weer kan voldaan aan de verplichtingen die werk en/of opleiding met zich meebrengen.

Daarnaast helpt het de jongere weer zelfvertrouwen te krijgen door activiteiten aan te bieden die hij/zij aankan en prettig vindt. Zo ervaren ze opnieuw wat hun competenties zijn. Jongeren kunnen hier tot zichzelf komen en nadenken over de toekomst en hun plek in de maatschappij. Naast de dagbesteding wordt standaard gezinsbegeleiding ingezet om te zorgen voor een juiste overdracht van de vaardigheden.  

De module Jeugdhulp op de boerderij verblijf biedt structuur en opvang om de thuissituatie te ontlasten. Het is geschikt voor jeugdigen die geen intensieve behandelsetting nodig hebben (zoals verblijf in een fase- of leerhuis). Ook past dit voor jongeren die juist wat afstand tot de omgeving/wijk nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege veiligheid.

Jongeren kunnen gewoon naar school of werk blijven gaan terwijl zij op de boerderij wonen. Soms wordt het verblijf op de boerderij ook gecombineerd met de dagbehandeling op de boerderij. Het hulpaanbod varieert van opvang in de weekenden en vakanties, tot crisisopvang en verblijf voor bepaalde tijd.

 

Direct aanmelden

   Naar het formulier

Precies weten waar je aan toe bent

image description

Regiomanagers stellen zich voor

Alina de Lange

Aandachtsgebied Verblijf

Liselotte Heijting

Aandachtsgebied Pleegzorg

Rianda Krol

Aandachtsgebied Dagbehandeling

Marian Klein Hesselink

Aandachtsgebied Ambulant