Begeleiding binnen ZIKOS
Onze gespecialiseerde hulpverleners richten zich uitsluitend op stabilisatie en observatie. Ook een risicotaxatie met de START:AV is een belangrijk onderdeel binnen ZIKOS. Voor het veiligheidsherstel wordt de zorg gefaseerd. Deze fasen bepalen de structuur en opties in begeleiding en bescherming.
De fasering is hierbij afhankelijk van de mate:
- en ernst van het risicogedrag;
- van afhankelijkheid van anderen voor het reguleren van het risicogedrag;
- van betrouwbare samenwerking met begeleiders en behandelaars;
- van afhankelijkheid van vrijheid beperkende maatregelen.
Herstel ondersteunende zorg
Er is expliciet aandacht voor basale gezondheidsbevordering zoals het voedings- en slaappatroon en lichamelijke activiteit.
Signaleringsplan
Aan de hand van een signaleringsplan worden gedrag, emoties en spanningen gesignaleerd en besproken. Hoe voel je je? Wanneer lopen de spanningen op? Wat kun je zelf doen om dit in goede banen te leiden?
Dit gebeurt 4 keer per dag samen met de jongere en is bepalend voor het vervolg van het individuele programma.
Structuurdiagnose bij suïcidedreiging
Bij suïcidedreiging wordt er een structuurdiagnose opgesteld voor de onderliggende gedragsmechanismen, om de gedragsrisico’s in de toekomst te verkleinen.
Zelfmanagement
Bij dagelijkse activiteiten wordt zelfredzaam en weerbaar gedrag bevorderd. Daarbij worden de jongeren ook begeleid in het omgaan met eigen gevoelens en wensen, maar ook actief aangezet tot het stellen van hulpvragen.
Stapje voor stapje proberen we de regie weer terug te geven aan de jongere. Maar ook aan de rest van het gezin, zodat ook zij leren om een terugval te voorkomen.