Sluiten Terug
Home / Word pleegouder

Pleegouderschap: Wat past bij u?

Pleegouder worden doet u natuurlijk niet zomaar. U wilt graag weten wat er van u wordt verwacht en wat u van ons kunt verwachten. Pactum begeleidt pleeggezinnen in de regio Noord-Gelderland, Midden-IJssel en Stedendriehoek. Wij helpen u graag ontdekken of pleegzorg bij u past.

 • Wat is pleegzorg?

  Wat is pleegzorg?

  Pleegzorg is de zorg voor een pleegkind. Als pleegouder zorgt u zo lang als het nodig is voor een kind van iemand anders. Soms woont een pleegkind volledig in uw gezin, soms is er sprake van deeltijd pleegzorg. Het kind is dan bijvoorbeeld een of twee weekenden per maand bij u of enkele dagen in de week. Precies zoveel als nodig is om ouders de rust en ruimte te bieden zodat zij de overige tijd zelf voor hun kind kunnen zorgen.

 • Hoe meld ik mij aan als pleegouder?

  Hoe meld ik mij aan als pleegouder?

  Wilt u zich aanmelden als pleegouder? U kunt contact opnemen via ons algemene nummer 088 199 12 99 en vragen naar een medewerker van het Servicebureau Pleegzorg. U ontvangt altijd voorlichtingsmateriaal en een uitnodiging voor een informatieavond.

  Heeft u hierna interesse om verder te gaan? Dan nodigen wij u uit deel te nemen aan het voorbereidingsprogramma. Tijdens dit programma vertelt een ervaren pleegouder u meer over de praktijk. Ook komt een pleegzorgmedewerker bij u thuis om een aantal dingen persoonlijk met u te bespreken. Denk hierbij aan uw eigen mogelijkheden en grenzen als pleegouder of pleeggezin.

 • Wanneer zijn er informatieavonden over pleegzorg?

  Wanneer zijn er informatieavonden over pleegzorg?

  Wilt u weten of pleegzorg iets voor u is? Bezoek dan eens een informatie-avond! Hier hoort u wat het inhoudt om pleegouder te zijn en kunt u vragen stellen aan een ervaren pleegouder. Zo kunt u een goede afweging maken of u pleegouder wilt worden.

  De eerstvolgende informatieavonden zijn gepland in september in Apeldoorn en in november in Harderwijk. Zodra de data bekend zijn, plaatsen we het hier op onze website.

  Aanmelden kan via wordpleegouder@pactum.org

   

 • Kan iedereen pleegouder worden?

  Kan iedereen pleegouder worden?

  Wanneer u pleegouder wilt worden, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zoals tenminste 21 jaar zijn en het kunnen overleggen van een Verklaring van Geen Bezwaar. Deze verklaring vraagt Pactum voor u aan bij de Raad voor de Kinderbescherming.

  Vanzelfsprekend heeft u tijd en ruimte om voor een pleegkind te zorgen. Uw leefsituatie is stabiel zodat u het kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden. Wat de samenstelling van uw gezin betreft zijn er geen eisen. U kunt gehuwd of alleenstaand zijn, wel of geen kinderen hebben.

 • Kunnen oma en opa pleeggrootouders worden van een kleinkind?

  Kunnen oma en opa pleeggrootouders worden van een kleinkind?

  In dit soort situaties regelen ouders de opvang van hun kind vaak informeel, met hulp van de grootouders. Dit kan een goede en voor het kind vertrouwde oplossing zijn. Maar u kunt het ook officieel regelen via netwerkpleegzorg. In dat geval ontstaan er minder snel meningsverschillen over bijvoorbeeld de opvoeding of financiën. Ook maken we dan samen afspraken over de begeleiding vanuit Pactum.

  Wilt u pleegouder van uw kleinkind worden? Dan is hiervoor eerst een beschikking van de gemeente nodig. Dit betekent dat de gemeente onderzoekt of pleegzorg de beste oplossing voor uw kleinkind is. Neem contact op met het sociaal wijkteam in uw wijk om dit aan te vragen, zij helpen u hierbij. Daarna toetst Pactum of u aan de criteria voor pleegouderschap voldoet.

 • Hoe lang duurt de procedure om pleegouder te worden?

  Hoe lang duurt de procedure om pleegouder te worden?

  Om pleegouder te worden neemt u deel aan de informatieavond. Hierna kunt u zich aanmelden als pleegouder. Er volgt dan een gezinsonderzoek.
  Het streven is dat de procedure drie tot zes maanden in beslag neemt. Na goedkeuring kan het nog een tijd duren voordat een pleegkind bij u geplaatst wordt. Er moet immers een goede match zijn tussen u en het kind. Bovendien speelt ook de pleegzorgvorm die u heeft gekozen een rol.

 • Krijg ik als pleegouder een vergoeding voor pleegzorg?

  Krijg ik als pleegouder een vergoeding voor pleegzorg?

  Pleegouders ontvangen een vergoeding voor pleegzorg bij een officiële pleegzorgplaatsing. Deze vergoeding is in principe kostendekkend en wordt niet gezien als inkomen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de leeftijd van een pleegkind. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

 • Wat zijn de rechten van ouders als hun kind in een pleeggezin woont?

  Wat zijn de rechten van ouders als hun kind in een pleeggezin woont?

  Ouderschap is en blijft het exclusieve recht van ouders, ook als hun kind in een pleeggezin woont. Ouders blijven daarom een belangrijke rol spelen. Zo hebben zij onder andere recht op contact met – en informatie over hun kind. Pleegouders delen de opvoedtaak met ouders. We betrekken hen dan ook bij het opstellen van het hulpverleningsplan. Hierin zijn termijnen en doelen van de hulpverlening vastgelegd. Ook afspraken, zoals een bezoekregeling, nemen we samen op in het plan.

  Goede communicatie en samenwerking zijn voor een pleegkind belangrijk. De pleegzorgwerker helpt bij het bespreken van de wederzijdse verwachtingen en het maken van afspraken

 • Waar vind ik meer informatie over pleegzorg?

  Waar vind ik meer informatie over pleegzorg?

  Wilt u zich verder verdiepen in pleegzorg? De volgende websites geven informatie die interessant is voor pleegouders:

  • pleegzorg.nl – de website over pleegzorg voor alle pleegouders in Nederland.
  • denvp.nl – de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen is een plek voor pleeggezinnen. Hier brengen zij kennis, ervaringen, expertise en inspiratie van en voor pleeggezinnen samen.
  • bijonspleegzorg.nl – BIJ ONS is een onafhankelijk tijdschrift voor pleeggezinnen en gezinshuizen. BIJ ONS richt zich op iedereen die betrokken is bij de zorg voor het kind

Staat uw vraag hier niet bij?

Neem contact op

Verhalen luisteren over pleegzorg?

Luister naar de Pactum Podcast

“Op de kinderboerderij begon hij te praten”

Petra (36) werkt als secretaresse in een verpleeghuis en heeft geen relatie. Wel een pleegzoon, Max van 8 jaar, die een paar dagen in de week bij haar is. Petra: “In het begin was het niet gemakkelijk om contact te krijgen met Max. Zaten we de hele middag met de autootjes te spelen zonder iets te zeggen. Toen we een keer samen naar de kinderboerderij gingen, kwam hij los en begon hij eindelijk te praten. Nu kletst hij me meestal de oren van het hoofd. Max is elk weekend bij mij en ook op woensdagmiddag. Dan blijft hij slapen en breng ik hem ’s ochtends naar school. We hebben het leuk samen en meestal gaat hij uitgerust naar huis. Dat merken zijn ouders ook en daardoor kunnen zij de opvoeding de rest van de week zelf goed aan. Ik ben blij dat ik Max die structuur en geborgenheid kan bieden. En hij brengt op zijn beurt veel gezelligheid in mijn huis.” Lees meer

“Ik ben oma en moeder tegelijk”

De zoon en schoondochter van Ans (58) kunnen zelf niet voor hun zoontje Bas zorgen. Ans: “Ze kunnen door hun verslaving al niet voor zichzelf zorgen, laat staan voor een kind. Ze kregen thuis hulp van Pactum, maar dat was niet voldoende. Samen hebben we besloten dat Bas bij mij zou komen wonen. Dat is nu zo’n drie jaar geleden. Bas ziet zijn ouders een paar keer per week. Ik ben oma en moeder tegelijk en dat vind ik wel eens moeilijk. Gelukkig krijg ik als netwerkpleegouder hulp van Pactum. Mijn pleegzorgbegeleider bracht mij op het idee om één keer in de week een echt oma-dingetje met Bas te doen. Dan gaan we samen kliederen: koekjes bakken, knutselen of buiten door de regen lopen…Van die momenten geniet ik volop!”

“Het voelt goed als je iets voor een ander doet”

Het huis van Ellen (46) en Rob (43) heeft een ruime woonkeuken. Gelukkig maar, want behalve hun eigen drie kinderen zitten er meestal ook nog drie pleegkinderen aan de eettafel. Rob: “Niet iedereen heeft het goed thuis. We vinden het fijn dat we iets kunnen betekenen voor een kind in nood. En we vinden het belangrijk om onze eigen kinderen mee te geven dat het goed voelt als je iets voor een ander doet. Ook al is dat niet altijd makkelijk. Je moet aan elkaar wennen en je bouwt een band op. Het moeilijkste is afscheid nemen als een kind weer teruggaat naar zijn ouders. Een kind hoort bij z’n ouders. Maar kan dat even niet, dan staat onze deur wagenwijd open.”

Ik wil pleegouder worden

image description

Maak kennis met Pactum

image description