De reden is dat wij op deze locaties nog niet (volledig) voldoen aan een aantal wettelijke normen die gelden voor het leveren van JeugdzorgPlus, de meest intensieve zorg voor jeugdigen. We zitten nog midden in de transformatie van JeugdzorgPlus en onze medewerkers werken hard om de veranderingen te realiseren en de jeugdigen de best mogelijke zorg in de beste omstandigheden te bieden. We stellen op dit moment alles in het werk om ervoor te zorgen dat we zo snel mogelijk, doch uiterlijk op 19 juni 2025, aan alle gestelde normen voldoen.
Geen aanvullende eisen van Inspectie
We hechten er waarde aan te benadrukken dat de IGJ geen aanvullende eisen heeft gesteld aan de kwaliteit van zorg die onze medewerkers inhoudelijk bieden. We zijn trots op de jeugdzorgwerkers, de gedragswetenschappers, de therapeuten, de gastvrouwen en alle andere collega's die zich sterk maken voor jongeren die een heel moeilijke periode doormaken. En die ondanks de negatieve berichtgeving over de jeugdzorg blijven werken aan het herstel van de jongeren.
Afbouw vrijheidsbeperkende maatregelen en groepsverkleining
We streven in de jeugdzorg naar zorg zonder vrijheidsbeperkende maatregelen. We werken landelijk toe naar een inclusieve jeugdzorg met zorg zo veel mogelijk in de eigen omgeving van de jeugdige. Als dat niet kan en het toch nodig is dat een jeugdige tijdelijk bij ons verblijft, dan streven we ernaar dit zo kort mogelijk te laten duren en bieden we zorg die nabijheid geeft en zoveel mogelijk aanvoelt als thuis. We verkleinen de huidige groepen naar maximaal zes jeugdigen met vaste teams van medewerkers zodat de jeugdigen vaste gezichten zien. Dit vraagt van ons als organisatie om ingrijpende aanpassingen van de bestaande groepsruimtes in onze gebouwen, om een grotere personele inzet en andere manier van omgaan met de jongeren. Dit proces is (en was al) in volle gang.
Randvoorwaarden
Wij staan tegelijkertijd op dit moment voor een grote uitdaging op organisatorisch, zorginhoudelijk en financieel gebied. Voor de JeugdzorgPlus zorg die wij leveren hebben wij voor 2025 reële tarieven kunnen afspreken met de gemeenten, waarmee de juiste randvoorwaarden aanwezig zijn om verder door te pakken en voortvarend aan de slag te kunnen gaan met onder meer het invoeren van kleinschalig werken met kleine groepen jeugdigen met daarbij een vast team van medewerkers.
Belangrijkste conclusies IGJ en verbetermaatregelen Pactum
De IGJ constateerde tijdens haar toezichtbezoek op 17 oktober 2024 het volgende:
- Ten tijde van het inspectiebezoek hadden een aantal groepen in Deurne en Zetten meer dan het maximale aantal van 6 jeugdigen.
Wij zijn druk bezig met het realiseren van het werken met vaste teams van medewerkers op kleinere groepen met maximaal 6 jeugdigen. De krapte op de arbeidsmarkt is hierbij een behoorlijke uitdaging, omdat het werken in kleinere groepen en vaste teams van medewerkers vraagt om meer personele inzet. Ook gebouwen moeten worden aangepast en we kunnen niet alle jeugdigen zomaar uit hun bestaande groep halen en ergens anders invoegen. We werken deels al in kleine groepen. Dit is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 volledig gerealiseerd.
- Daarnaast constateerde de IGJ dat in Zetten jeugdigen in de periode vanaf de zomer tot oktober 2024 soms voor een korte periode werden ingesloten op hun eigen kamer in plaats van hen te begeleiden naar een afzonderingsruimte op het moment dat zij behoefte hadden aan alleen zijn en rust.
Een gewone kamer voldoet niet aan de hogere eisen die worden gesteld aan een afzonderingsruimte, zoals een inrichting met letselvoorkomend materiaal, en kan daarmee een risico zijn voor de jeugdige. Daarnaast is het van belang dat de eigen kamer voor de jongere altijd de eigen, fijne, veilige plek is. Om die redenen sluiten wij inmiddels geen jeugdigen meer in op de eigen kamer. Zowel in Zetten als in Deurne is sprake van een opendeurenbeleid.
- De IGJ heeft ten tijde van haar bezoek geconstateerd dat de afzonderingsruimtes (een plek waar jongeren voor korte tijd alleen kunnen zijn om tot rust te komen en/of voor korte tijd heen worden gebracht omdat ze op dat moment een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving) niet beschikken over de verplichte mogelijkheid om zelfstandig daglichttoetreding, verlichting, temperatuur of ventilatie te regelen in de ruimte. Daarnaast zijn in Deurne de muren van de bestaande afzonderingsruimten niet van letselvoorkomend materiaal.
Inmiddels voldoet de afzonderingsruimte op de locatie Zetten aan de gestelde norm. Deze beschikt over een bedieningspaneel waarmee de jeugdige zelf alles kan bedienen en ook filmpjes e.d. kan kijken. In Deurne wordt op dit moment verbouwd om ook daar de bestaande afzonderingsruimten aan te passen aan de huidige norm.
- De IGJ constateert als nevenbevinding dat op de slaapgang in Deurne toezicht wordt gehouden op de jeugdigen door middel van cameratoezicht.
Dit cameratoezicht voldoet niet aan de gestelde eisen. Wij beraden ons erover hoe we dit op een andere manier kunnen inrichten.
Vertrouwen inspectie in verbeterkracht
De IGJ heeft bij het opleggen van de maatregel haar vertrouwen uitgesproken in de verbeterkracht van Pactum: ‘De inspectie ziet dat Pactum gemotiveerd is om vrijheidsbeperkende maatregelen terug te dringen, doordat zij hierin verbeteringen heeft aangebracht en heeft laten zien daarin integere afwegingen te willen maken. Pactum heeft een open houding en voorziet de inspectie desgevraagd tijdig van concrete informatie ten behoeve van het toezicht op de kwaliteit van de jeugdhulp. Pactum stelt zich hiermee open en transparant op.’
Beroep inspectie op verantwoordelijke jeugdzorgregio’s
De IGJ bezocht onze JeugdzorgPlus locaties in Deurne en Zetten eind vorig jaar. Zij deed dit in het kader van haar thematisch toezicht op alle JeugdzorgPlus locaties in Nederland dat loopt sinds 2023. Bij het merendeel van deze locaties constateerde de IGJ dat nog niet aan de door hen getoetste normen is voldaan. Zij stelde daarop Pactum én nog 5 van de totaal 9 instellingen die in Nederland JeugdzorgPlus leveren onder verscherpt toezicht. De IGJ geeft aan dat zij van de verantwoordelijke jeugdzorgregio’s verwacht dat zij zorgdragen voor de randvoorwaarden om de af- en ombouw van de JeugdzorgPlus en het verminderen van vrijheidsbeperkende maatregelen binnen de gestelde termijnen te realiseren
Voor vragen neem contact met ons op via: