Het ervaren pleeggezin van Jos en Angelieke vormt de spil van dit netwerk. Bij hen thuis kunnen de andere pleegouders elkaar ontmoeten, de kinderen met elkaar spelen, of kunnen (pleeg)kinderen juist even tot rust komen door geplande of ongeplande logeermomenten. De praktische steun die het centrale pleeggezin aan de andere pleeggezinnen biedt is vergelijkbaar met die van een betrokken opa/oma of oom/tante.
It takes a village to raise a child
Edwin Schuurmans, projectleider Mockingbird: “Het Mockingbird pleegzorgmodel Mockingbird gaat uit van het principe ‘it takes a village to raise a child’. Het pleegouderschap kan best pittig zijn, door er voor elkaar te zijn en samen te werken sta je als pleegouder sterker en houd je het beter vol.” Binnen dit pleegzorgnetwerk voelt iedereen het vertrouwen om elkaars hulp in te roepen. Als pleegouders laagdrempelig kennis en ervaringen kunnen uitwisselen, lopen situaties minder snel uit de hand. Door de onderlinge verbinding staan pleeggezinnen sterker en kunnen zij een stabiel thuis bieden aan de kinderen. Tegelijkertijd werkt het netwerk in het voordeel van de kinderen: ze gaan dit netwerk ervaren als 'een grote familie'.
Geen uitleg nodig
Angelieke: “Als pleeggezin hebben wij in het verleden zelf ervaren dat je als pleegouder of als pleegkind niet begrepen wordt. Het voelt soms alsof je op een eilandje zit. Bij pleeggezinnen onder elkaar is er herkenning en begrip. Hoe mooi is het dan als wij nu andere pleeggezinnen kunnen ondersteunen.? Jos: “We hebben de andere pleeggezinnen inmiddels leren kennen en we hebben er alle vertrouwen in dat we samen een waardevolle en hechte pleegzorgfamilie kunnen vormen, waar een pleegkind ook gewoon kind kan zijn, zonder elke keer dingen te hoeven uitleggen.”
Samenwerking
Edwin Schuurmans, projectmanager bij Pactum: “We zijn supertrots dat we nu echt van start gaan. Dank aan Angelieke en Jos dat ze de spil willen zijn in het netwerk en steun bieden aan de andere pleegouders en dank aan alle partners die de totstandkoming van Mockingbird in Noord-Limburg hebben mogelijk gemaakt: Stichting Ondersteuning Pleeggezin, Bovenregionaal Expertisecentrum Limburg en de Regio Limburg Noord.”