*START:AV: Short Term Assessment of Risk and Treatability, Adolescenten Versie. Vertaald vanuit het Canadese engelstalige intstrument op basis van een contract met de Simon Fraser University.
De START:AV is ontwikkeld voor alle jeugdzorgprofessionals in het forensische en niet-forensische werkveld, in een ambulante of residentiële setting, die voldoende kennis hebben van de (normale) ontwikkeling bij adolescenten en/of ervaring hebben in werken met adolescenten.
START:AV …
- is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en draagt bij tot een transparante en eenduidige beoordeling van risico’s in de nabije toekomst.
- brengt risicofactoren en beschermende factoren in beeld en hun invloed op schadelijke uitkomsten, zoals daderschap en slachtofferschap;
- bevordert risicomanagement en preventie, door handvatten aan te reiken voor het nemen van besluiten over de noodzakelijk mate van toezicht en passende interventies;
- wordt periodiek herhaald om veranderingen in risico- en beschermende factoren op te volgen, en zo nodig de behandelaanpak aan te scherpen.
Zie ook de kenniskringen van VIGO.
Meer over START:AV
- START:AV is een wetenschappelijk onderbouwde methodiek die verloopt via een gestructureerd proces. Elke jongere wordt op dezelfde manier beoordeeld.
- De manier waarop de risicotaxatie vastgelegd wordt, zorgt voor transparantie. Het biedt tevens een gezamenlijke taal om de risico’s en sterktes van een jongere multidisciplinair te bespreken.
- Het levert relevante informatie op voor kinderrechters, of andere externe partners, voor de onderbouwing van een machtiging of verlenging hiervan.
START:AV beperkt zich niet tot het risico op gewelddadig gedrag, maar wordt ingezet om verschillende vormen van risicovol gedrag te beoordelen:
- weglopen;
- slachtofferschap;
- zelfverwaarlozing;
- zelfbeschadiging;
- suïcidegevaar;
- middelenmisbruik;
- geweld;
- delicten.
De risicofactoren en beschermende factoren kunnen grofweg in drie clusters ingedeeld worden:
- items met betrekking tot de jongere zelf (bv. regel-naleving, impulscontrole);
- items met betrekking tot het systeem rondom de jongere (bv. gezin, leeftijdsgenoten, buurt);
- items met betrekking tot de behandeling (bv. inzicht, medicatietrouw).
En indien aanwezig, worden culturele invloeden ook beschouwd.
De START:AV richt de aandacht van de hulpverlener expliciet op de ‘krachten’ van jongeren en hun systeem. Elk item wordt namelijk zowel vanuit kwetsbaarheid (risicofactoren) én als kracht (beschermende factoren) geëvalueerd. Het faciliteren en versterken van de aanwezige beschermende factoren is een centraal onderdeel van risicomanagement.
Het instrument is ontwikkeld voor risico’s op korte termijn en dient frequent herhaald te worden. De richtlijn is elke 3 maanden. Door de verschillende metingen met elkaar te vergelijken, kan verandering opgevolgd worden. Behandelaars kunnen dit gebruiken als indicatie voor de effectiviteit van de behandeling.
Het instrument biedt onderbouwing voor de keuzes die behandelaars tijdens het behandeltraject van de jongere moeten maken over:
- verlofstatus;
- behandelduur;
- behandeldoelen;
- behandelaanpak;
- mate van beveiliging;
- advies betreffende de duur van een machtiging.
Publicatie in Kind & Adolescent Praktijk: Krachten en Kwetsbaarheden bij Jongeren (2018) • Knowledge Guide – het naslagwerk van de START:AV • Annotated Bibliography: een overzicht van internationaal onderzoek (tot 2016) • Implementing the START:AV in a Dutch Residential Youth Facility: Outcomes of Success • Staff Perceptions on the Implementation of Structured Risk Assessment with the START:AV: Identifying Barriers and Facilitators in a Residential Youth Care Setting • Adherence to Structured Risk Assessment Guidelines: Development and Preliminary Evaluation of an Adherence Scale for the START:AV • Taking “the boss” into the real world: Field interrater reliability of the Short-Term Assessment of Risk and Treatability: Adolescent Version
1) Informatie verzamelen
Men verzamelt alle relevante informatie met betrekking tot de jongere, zijn of haar netwerk en hoe de jongere zich verhoudt tot de behandeling. De informatie wordt via meerdere bronnen en uit verschillende contexten verzameld (bv. thuis, school, eerdere hulpverlening). Geobserveerd gedrag is daarbij de belangrijkste bron. De behandelcoördinator bundelt alle informatie om de START:AV te coderen.
2) Items scoren
Alle 24 items van de START:AV worden gecodeerd als Laag – Matig – Hoog, met de nodige argumentatie voor zowel de positieve kant (Krachten) als de negatieve kant (Kwetsbaarheden). De items worden ingevuld op basis van hoe de jongere zich de afgelopen maanden presenteerde, steeds in vergelijking met leeftijdsgenoten uit de algemene bevolking.
3) Risico’s inschatten
Op basis van de voorgeschiedenis en het huidige beeld van de jongere maakt de behandelcoördinator een inschatting van het toekomstige risico voor álle schadelijke uitkomsten. Het risico kan Laag, Matig of Hoog zijn, afhankelijk van de kans dat het voorvalt en de ernst van de potentiële gevolgen.
4) Van krachten en kwetsbaarheden naar behandeldoelen
De behandelcoördinator duidt de meeste belangrijke items aan; de Key Krachten en de Kritieke Kwetsbaarheden. Dit zijn de items waarvan hij of zij vindt dat ze bij de jongere een cruciale rol spelen bij het verlagen van het risico’s. Deze bevindingen worden beschreven in het behandelplan van de jongere en vormen de basis voor de behandeldoelen en keuze van interventies.
5) Van behandelplan naar werkpunten
De mentor stelt op basis van de behandelaanpak samen met jongere werkpunten op die ingezet worden tijdens zijn of haar behandeling.
6) Evaluatie en herhaling START:AV
De voorbije behandelperiode wordt geëvalueerd. Alle betrokken disciplines geven opnieuw input in de START:AV, op basis van de afgelopen periode. Hierbij hebben ze speciale aandacht voor de Key en Kritieke items. De behandelcoördinator maakt een nieuwe risico-inschatting voor alle schadelijke uitkomsten en stelt de behandeldoelen bij of houdt de uitgestippelde koers aan.
Handige informatie in een app
Met behulp van deze app vind je meer informatie over de items, de risicofactoren, de beschermende factoren en het risicotaxatie-proces.
naar de appSTART:AV handleiding bestellen
Pactum is de uitgever voor de Nederlandstalige handleiding voor het gebruik van de START:AV. Het risicotaxatie-instrument ondersteunt bij de inschatting van risicogedrag en het in kaart brengen van de Krachten en de Kwetsbaarheden van een adolescent en zijn of haar systeem.
Meer over de START:AV handleiding
Met behulp van START:AV maak je een risico-inschatting op acht domeinen waaronder middelenmisbruik, slachtofferschap, zelfbeschadiging en agressie.
Het instrument biedt handvatten voor risicomanagement zoals bij de onderbouwing van de noodzakelijke mate van toezicht of het formuleren van passende behandeldoelen. Dit alles wordt afgestemd op de mogelijkheden en behoeften van de adolescent.
Momenteel geen Nederlands trainingsaanbod START:AV binnen Pactum.
In de periode 2016 – 2020 was Pactum aanbieder van een tweedaagse START:AV training. Door recente ontwikkelingen kan Pactum helaas op kort termijn geen kwaliteitsvolle training aanbieden, waardoor er momenteel geen Nederlandstalige START:AV training beschikbaar is. Het is momenteel dan ook niet mogelijk om een START:AV training aan te vragen bij Pactum.
Wel een Engelstalig alternatief…
Als alternatief is er een Engelstalige START:AV training beschikbaar om online te volgen. Deze training wordt gegeven door twee auteurs van de START:AV; dr. Keith Cruise en dr. Jodi Viljoen.
Volg online
Pactum gaat intussen op zoek naar een duurzame oplossing om de START:AV (training) te borgen voor het Nederlandse taalgebied zodat deze ontwikkeling, die door een meerderheid van de JeugdzorgPlus-instellingen omarmd is, beschikbaar blijft. Collega-instellingen worden uitgenodigd om samen met Pactum hierin op te trekken.
START:AV Handleiding
De START:AV handleidingen zijn los te bestellen, maar vormen ook een belangrijk middel tijdens de training. Bij de bestelling van de trainingen krijgen alle deelnemers een eigen handleiding.
Het volgen van de training is niet verplicht, maar wordt ten zeerste aangeraden voor een juiste toepassing van het instrument. De kosten voor een losse handleiding bedragen: € 28,25 (excl. verzendkosten en BTW).
Codeerbladen
Download de codeerbladen (afgeschermde omgeving)! Bij de handleiding vind je een gebruikersnaam en wachtwoord om in de afgeschermde omgeving te komen.
Bestelformulier
De kosten voor een losse handleiding bedragen: € 28,25 (excl. verzendkosten en BTW). De handleiding is afzonderlijk te bestellen via bijgaand formulier.
Na je bestelling ontvang je van ons een factuur op het door jou ingevulde e-mailadres . Na ontvangst van betaling sturen wij de handleiding(en) naar je op.
De codeerbladen kun je hierboven, via over de handleiding bestellen en codeerbladen downloaden, in een afgeschermde omgeving downloaden.
Heb je nog vragen?
Mail naar Pactumstartav@vigogroep.nl