Zo kunnen we je helpen
Diagnostiek en behandeling
Maken julllie je ouders zorgen over het gedrag van jullie kind? Zit jullie kind met zichzelf in de knoop? Heeft jullie kind problemen op school? Opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Iedere ouder heeft wel momenten dat hij of zij het even niet meer weet. Pactum helpt jullie en jullie kind om de draad weer op te pakken.
Opvoedhulp en behandeling binnen het gezin
Lopen jullie vast in de opvoeding van jullie kinderen? Spelen er veel conflicten in de thuisomgeving of hebben jullie hulp nodig bij het versterken van jullie netwerk? Hebben jullie vragen over de ontwikkeling en/of het gedrag van jullie kind? Zitten jullie in een complexe scheiding en komen jullie er samen niet uit? Pactum helpt jullie en jullie gezin verder.
Wonen en logeren
Heeft jullie kind een aangepaste leeromgeving nodig om nieuwe vaardigheden te leren? Is de veiligheid van julllie kind of jullie gezin in het geding? Of hebben jullie als ouders of opvoeders even tijd nodig om op adem te komen om aan jullie eigen problemen te werken? Dan is het wenselijk dat een kind of jongere tijdelijk op een andere plek verblijft. Ook dan biedt Pactum hulp.
Herkenbaar?
Soms loop je vast in de opvoeding van je kind(eren). Spelen er conflicten in jullie thuisomgeving of hebben jullie hulp nodig bij het versterken van jullie netwerk? Maken jullie je zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van jullie kind? Zitten jullie in een complexe echtscheiding en komen jullie er samen niet uit?
Opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Iedere ouder heeft wel momenten dat hij of zij het even niet meer weet. Pactum helpt jullie en jullie kind om de draad weer op te pakken.
In deze situaties staan we voor je klaarAlvast wat informatie voor jou als ouder
Lees hieronder wat we voor je kunnen betekenen. Antwoord op vragen over privacy of de verwijsindex (VIR) vind je ook in onderstaand menu.
Het liefst helpen we jou en je kind thuis, in je eigen vertrouwde omgeving. Dat is immers waar de problemen zich voordoen en waar we samen kunnen werken aan oplossingen. Daarbij zoeken we de samenwerking met het hele gezin: ouders en broertjes of zusjes. Beslissingen over de hulp nemen we samen. In overleg met jou betrekken we ook anderen die steun kunnen bieden, zoals familieleden, buren of de leerkracht op school.
De hulp thuis richt zich op anders met elkaar leren omgaan, duidelijk leren zijn of gevoelens en behoeften naar elkaar leren uitspreken. Samen met de hulpverlener stel je vast aan welke doelen je wil werken. Er zijn verschillende vormen van hulpverlening thuis mogelijk: van het coachen van jou als ouder in de opvoeding tot intensieve vormen van gezinsbegeleiding.
Dan kijken we samen met jou welke mogelijkheden er zijn om je kind tijdelijk elders te begeleiden. De hulpverlening thuis kan dan bijvoorbeeld worden uitgebreid met hulp op een van onze locaties. Ook bieden wij aanvullende trainingen en therapieën.
Ieder kind ontwikkelt zich anders en in zijn eigen tempo. Als ouder weet je vaak precies wanneer het niet goed gaat met je kind. Misschien is jouw peuter heel druk en vaak verdrietig of angstig. Of maakt jouw kind moeilijk vriendjes en vriendinnetjes en luistert hij slecht naar volwassenen. Misschien spijbelt je puber vaak. Of maak je je zorgen over je bijna volwassen kind, omdat hij of zij geen werk heeft. Als je vragen hebt over opgroeien en opvoeden en er zelf (even) niet uitkomt, kun je een beroep doen op Pactum. We zijn er voor jou, je kind en je gezin.
Hulp vragen bij de opvoeding is geen gemakkelijke stap. Toch zijn we blij als je vroeg mogelijk aan de bel trekt. Dan werkt onze hulp namelijk het beste.
Voor hulp van Pactum heb je een verwijzing nodig van de (huis)arts, het wijkteam in jouw buurt, Centrum voor Jeugd en Gezin of Jeugdbescherming.
Meestal kost de hulpverlening van Pactum je niets. De kosten worden betaald door de gemeente. Welke gemeente dat is wordt bepaald door het woonplaatsbeginsel.
Soms kan de hulpverlening niet meteen starten. Hoe lang de wachtlijsten zijn, verschilt van moment tot moment. Pactum doet er alles aan om ouders zo snel mogelijk te helpen.
We gaan zorgvuldig en vertrouwelijk om met gegevens. We geven alleen informatie aan andere hulpverleners als die rechtstreeks bij de hulp betrokken zijn. We geven nooit zonder toestemming van ouders en/of jongeren informatie aan anderen, tenzij de wet ons dat verplicht. Soms moeten we informatie verstrekken aan anderen, zoals de Inspectie Jeugdzorg.
Ja, de cliëntenraad bestaat uit ouders en jongeren die hulp krijgen van Pactum of in het verleden hulp hebben gehad. Zij denken en praten mee over het beleid en over de organisatie en de kwaliteit van onze hulpverlening. De cliëntenraad van Pactum behartigt de belangen van alle kinderen, jongeren en ouders die een beroep op ons doen. Je bent van harte welkom om mee te praten in de cliëntenraad. Jouw hulpverlener vertelt je graag meer over de mogelijkheden. Voor informatie of aanmelding neem je contact op met de ondersteuner van de cliëntenraad.
Voor Gelderland en Overijssel, telefoon 026 - 38 42 853 of e-mail: pactumclientenraad@vigogroep.nl
Voor Noord-Brabant en Limburg, telefoon 0493 - 31 25 89 of e-mail: vcrrubicon@gmail.com
Pactum doet er alles aan om je de beste hulp te bieden. Toch kan het gebeuren dat het niet klikt of dat je een klacht hebt, bijvoorbeeld over de hulpverlening, over de aandacht die je krijgt of het verloop van een training. Laat het ons weten! We leren van jouw opmerkingen en dan kunnen wij ons werk beter doen. Je klacht kun je sturen naar: klachtenfunctionarispactum@vigogroep.nl.
Wil je meer weten over hoe de klachtenprocedure verloopt? Lees dan onze klachtenregeling.