Woont je kind tijdelijk bij Pactum of in een ander gezin, zoals een pleeggezin, zorggezin of gezinshuis, dan krijgen zowel je kind als jullie als ouders of opvoeders hulp van Pactum om die vaardigheden op te doen om daarna weer samen verder te kunnen. En ook al woont je kind tijdelijk niet alle dagen thuis, je blijft nauw betrokken bij de ontwikkeling van je kind.
Wil jij weten hoe we jou kunnen helpen?
Neem dan contact met ons opVeelgestelde vragen wonen en logeren
In principe helpen we het gezin thuis, in de eigen woonplaats. Maar soms is het wenselijk dat een jongere tijdelijk of in deeltijd op een van onze locaties verblijft. Bijvoorbeeld: omdat de jongere een aangepaste leeromgeving nodig heeft om nieuwe vaardigheden te leren; omdat de veiligheid van de jongere of de ouders/omgeving in het geding is; omdat de ouders even tijd nodig hebben om op adem te komen en aan hun eigen problemen te werken. Daardoor ontstaat weer kracht om de opvoeding aan te kunnen; omdat de jongere baat heeft bij een combinatie van onderwijs, behandeling en vrijetijdsbesteding.
Er zijn allerlei redenen waarom kinderen en jongeren een zorggezin nodig hebben. Het kind kan bijvoorbeeld tijdelijk niet thuis te wonen of op de plek te blijven waar het op dat moment verblijft. Omdat hun eigen ouders de opvoeding niet aankunnen, worden ze tijdelijk uit huis geplaatst. Sommige kinderen hebben gedragsproblemen, andere kinderen komen vooral uit een problematische situatie. Meestal zijn het tieners, soms ook jongere kinderen. Ze zijn tussen 0 en 23 jaar oud. Soms komen ze samen met broertjes en/of zusjes. De aandacht, rust en regelmaat van een ‘gewoon‘ gezinsleven, is wat deze jongeren zo hard nodig hebben.
Als jouw kind tijdelijk op een locatie van Pactum gaat wonen dan ontvangen jullie daarover uitgebreide informatie.
We kijken niet alleen naar de problemen van de jongere, maar hebben de focus op het hele gezin. We helpen je als ouder om sterker te worden in de opvoeding, zodat je beter kunt omgaan met het gedrag van je kind en de sfeer in huis beter wordt.
We vinden het belangrijk dat ouders nauw betrokken blijven bij hun kind. Als hulpverleners zullen we nooit de ouderrol van jou overnemen. We houden elkaar goed op de hoogte via telefoon en persoonlijke gesprekken. Ook nodigen we ouders regelmatig uit voor gezellige bijeenkomsten op de groep, waar je andere ouders ontmoet of waar je samen de successen van je kind viert. Ook een pleeggezin, gezinshuis of zorggezin zijn geen vervangende ouders.
Ook in de praktische zorg blijf je als ouder een rol hebben. Als je bepaalde zorgtaken graag zelf wilt blijven doen, zoals het halen en brengen van je kind naar sportclubs of zelf de was blijven doen, dan is dat zeker bespreekbaar (en fijn voor je kind).