Zo kunnen we je helpen
Diagnostiek en behandeling
Loop je steeds vast? Of ben je het zat dat je altijd anders bent of doet dan anderen? Pactum is ervan overtuigd dat elk gedrag altijd een reden heeft. Dus laten we eens kijken wat er aan de hand is én nog belangrijker wat de oorzaak daarvan is. Dit doen we door onderzoek. Daarna gaan we eraan werken.
Opvoedhulp en behandeling binnen het gezin
Zijn je ouders altijd boos op je of hebben je ouders problemen? Je kunt je ontzettend rot voelen als het thuis niet lekker loopt. Hoe wordt het weer leuk thuis? Pactum helpt jou en je ouders verder.
Wonen en logeren
Hebben jij en/of jouw ouders zoveel problemen zodat het even niet lukt om alle dagen thuis te wonen? Ook dan helpt Pactum jou. Samen kijken we waar je een tijdje kunt wonen. Een plekje dat bij je past, zo thuis mogelijk en zo lang als nodig of we helpen je op weg richting zelfstandigheid.
Preventieve en laagdrempelige hulp
Vind je werk of een vrijetijdsbesteding zoeken lastig? Of lukt het je maar niet om een baan te behouden? Heb je financiële problemen? Hang je vaak doelloos op straat en voel je jezelf afglijden? Pactum helpt je op een laagdrempelige, toegankelijke manier in de omgeving waarin jij je prettig voelt. Ook als eerdere hulp niet gewerkt heeft, is Pactum er voor jou.
Herkenbaar?
Soms zit je in een situatie waar je niet uitkomt. Ben je vaak boos of juist teruggetrokken en verdrietig? Lukt het thuis en/of op school even niet? Zijn er veel conflicten in je omgeving? Zou je meer op eigen benen willen staan? Heb je moeite met vrienden maken of deze onderhouden?
Zo’n situatie kan iedereen overkomen. Pactum helpt je verder.
Alvast wat informatie voor jongeren
Lees hieronder wat wij voor je kunnen betekenen.
Wat wil jij dat er anders gaat? En hoe kunnen wij daarbij helpen? Dat zijn de dingen waarmee we beginnen. We kijken naar het hele verhaal van jou en jouw gezin. Ook kijken we naar je talenten en je interesses. Daarna maken we een Toekomstplan, met doelen waar jij en je opvoeders achter kunnen staan. Samen gaan we aan de slag om de positieve kanten van jou en je opvoeders te versterken. En ondertussen pakken we ook de problemen aan. Stap voor stap. Onze hulp kan thuis worden gegeven of bij Pactum.
Ja, wij helpen ook jongvolwassenen tot 27 jaar. We coachen hen om zelfstandig te worden en op eigen benen te staan. We hebben verschillende vormen van hulp: een jongeren inlooppunt, maar ook coaching, training, therapie, beschermd wonen of tot je 18e jaar wonen met verlengde jeugdwet.
Wij helpen gezinnen met kinderen en jongeren tot 27 jaar. De jongeren die wij helpen, hebben meestal veel problemen thuis, op school, op het werk, met vrije tijd of met sociale contacten. Net als jij willen deze jongeren weer gewoon een prettig leven hebben. Wij helpen hen om weer een positieve toekomst te krijgen.
Soms weet je dat je hulp nodig hebt. Maar je hebt echt geen zin in al dat ‘gedoe'. Je weet niet wat er allemaal op je af gaat komen als je hulp vraagt. Wij helpen je na te gaan welke hulp het beste bij je past én met een goed gevoel te starten met de hulp die je gaat krijgen.
Dat is afhankelijk van wat jij nodig hebt. Dat verschilt van een paar maanden tot een jaar. Soms langer.
Pactum betrekt jongeren en ouders zoveel mogelijk bij de hulp. We gaan zorgvuldig en vertrouwelijk om met gegevens. We geven alleen informatie aan andere hulpverleners als die rechtstreeks bij de hulp betrokken zijn. We geven nooit zonder toestemming van ouders en/of jongeren informatie aan anderen, tenzij de wet ons dat verplicht. Soms moeten we informatie verstrekken aan anderen, zoals de Inspectie Jeugdzorg.
Soms is er iets, waar je als cliënt niet met een hulpverlener over kan praten.
Vraag dan een gesprek aan met de vertrouwenspersoon. Dit is een onafhankelijk persoon die niet in dienst is van Pactum. De vertrouwenspersonen zijn:
Voor jongeren in Limburg:
JeugdStem is vertrouwenspersonen in de jeugdhulp. Deze is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 16.30 uur via: 088 - 55 51 000. Zie ook de website: www.jeugdstem.nl
Voor jongeren in Noord-Brabant:
- Thomas Nouwens: TNouwens@zorgbelang-brabant.nl, 06 - 57 27 69 11 (aanwezig in Deurne op woensdagmiddag in de even weeknummers).
- Jochem vd Linden: jvdlinden@zorgbelang-brabant.nl, 06 - 57 27 69 10 (aanwezig in Deurne op dinsdag of donderdag in de oneven weeknummers).
Voor jongeren in Gelderland en Overijssel
Zorgbelang is vertrouwenspersonen in de jeugdhulp. Zie de website: www.zorgbelang.nl
Soms komt het voor dat de gevraagde hulp niet meteen kan starten. In het eerste afstemmingsgesprek met jou en jouw opvoeders en/of de verwijzer wordt de geschatte wachttijd besproken. Als deze geschatte wachttijd niet acceptabel is, bespreken we samen of er mogelijkheden zijn om de wachttijd te overbruggen. Dit noemen we vervangende zorg. Wachttijden zijn vaak afhankelijk van het soort hulp dat gevraagd wordt, maar ook van de persoonlijke omstandigheden van de jeugdige.
Ja, de cliëntenraad bestaat uit ouders en jongeren die hulp krijgen van Pactum of in het verleden hulp hebben gehad. Zij denken en praten mee over het beleid en over de organisatie en de kwaliteit van onze hulpverlening. De cliëntenraad van Pactum behartigt de belangen van alle kinderen, jongeren en ouders die een beroep op ons doen. Je bent van harte welkom om mee te praten in de cliëntenraad. Jouw hulpverlener vertelt je graag meer over de mogelijkheden. Voor informatie of aanmelding neem je contact op met de ondersteuner van de cliëntenraad.
Voor Gelderland en Overijssel, telefoon 026 - 38 42 853 of e-mail: pactumclientenraad@vigogroep.nl
Voor Noord-Brabant en Limburg, telefoon 0493 - 31 25 89 of e-mail: vcrrubicon@gmail.com
Weten wat de jongerenraad allemaal heeft gedaan?
Pactum doet er alles aan om je de beste hulp te bieden. Toch kan het gebeuren dat het niet klikt of dat je een klacht hebt, bijvoorbeeld over de hulpverlening, over de aandacht die je krijgt of het verloop van een training. Laat het ons weten! We leren van jouw opmerkingen en dan kunnen wij ons werk beter doen. Je klacht kun je sturen naar: klachtenfunctionarispactum@vigogroep.nl.
Wil je meer weten over hoe de klachtenprocedure verloopt? Lees dan onze klachtenregeling.