Sluiten Terug
Home / Word pleegouder

Pleegouderschap: Wat past bij u?

Pleegouder worden doet u natuurlijk niet zomaar. U wilt graag weten wat er van u wordt verwacht en wat u van ons kunt verwachten. Pactum begeleidt pleeggezinnen in de regio Noord-Gelderland, Midden-IJssel en Stedendriehoek. Wij helpen u graag ontdekken of pleegzorg bij u past.

 

 • Wat is pleegzorg?

  Wat is pleegzorg?

  Pleegzorg is de zorg voor een pleegkind. Als pleegouder zorgt u zo lang als het nodig is voor een kind van iemand anders. Soms woont een pleegkind volledig in uw gezin, soms is er sprake van deeltijd pleegzorg. Het kind is dan bijvoorbeeld een of twee weekenden per maand bij u of enkele dagen in de week. Precies zoveel als nodig is om ouders de rust en ruimte te bieden zodat zij de overige tijd zelf voor hun kind kunnen zorgen.

 • Kan iedereen pleegouder worden?

  Kan iedereen pleegouder worden?

  Wanneer u pleegouder wilt worden, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Zoals tenminste 21 jaar zijn en het kunnen overleggen van een Verklaring van Geen Bezwaar. Deze verklaring vraagt Pactum voor u aan bij de Raad voor de Kinderbescherming.

  Vanzelfsprekend heeft u tijd en ruimte om voor een pleegkind te zorgen. Uw leefsituatie is stabiel zodat u het kind structuur, warmte en veiligheid kunt bieden. Wat de samenstelling van uw gezin betreft zijn er geen eisen. U kunt gehuwd of alleenstaand zijn, wel of geen kinderen hebben.

 • Wanneer zijn er informatieavonden over pleegzorg?

  Wanneer zijn er informatieavonden over pleegzorg?

  Wilt u weten of pleegzorg iets voor u is? Bezoek dan eens een informatie-avond! Hier hoort u wat het inhoudt om pleegouder te zijn en kunt u vragen stellen aan een ervaren pleegouder. Zo kunt u een goede afweging maken of u pleegouder wilt worden.

  De eerstvolgende informatieavonden zijn gepland in september in Apeldoorn en in november in Harderwijk. Zodra de data bekend zijn, plaatsen we het hier op onze website.

  Aanmelden kan via wordpleegouder@pactum.org

   

 • Wat zijn de rechten van ouders als hun kind in een pleeggezin woont?

  Wat zijn de rechten van ouders als hun kind in een pleeggezin woont?

  Ouderschap is en blijft het exclusieve recht van ouders, ook als hun kind in een pleeggezin woont. Ouders blijven daarom een belangrijke rol spelen. Zo hebben zij onder andere recht op contact met – en informatie over hun kind. Pleegouders delen de opvoedtaak met ouders. We betrekken hen dan ook bij het opstellen van het hulpverleningsplan. Hierin zijn termijnen en doelen van de hulpverlening vastgelegd. Ook afspraken, zoals een bezoekregeling, nemen we samen op in het plan.

  Goede communicatie en samenwerking zijn voor een pleegkind belangrijk. De pleegzorgwerker helpt bij het bespreken van de wederzijdse verwachtingen en het maken van afspraken

 • Kunnen oma en opa pleeggrootouders worden van een kleinkind?

  Kunnen oma en opa pleeggrootouders worden van een kleinkind?

  In dit soort situaties regelen ouders de opvang van hun kind vaak informeel, met hulp van de grootouders. Dit kan een goede en voor het kind vertrouwde oplossing zijn. Maar u kunt het ook officieel regelen via netwerkpleegzorg. In dat geval ontstaan er minder snel meningsverschillen over bijvoorbeeld de opvoeding of financiën. Ook maken we dan samen afspraken over de begeleiding vanuit Pactum.

  Wilt u pleegouder van uw kleinkind worden? Dan is hiervoor eerst een beschikking van de gemeente nodig. Dit betekent dat de gemeente onderzoekt of pleegzorg de beste oplossing voor uw kleinkind is. Neem contact op met het sociaal wijkteam in uw wijk om dit aan te vragen, zij helpen u hierbij. Daarna toetst Pactum of u aan de criteria voor pleegouderschap voldoet.

 • Hoe lang duurt de procedure om pleegouder te worden?

  Hoe lang duurt de procedure om pleegouder te worden?

  Om pleegouder te worden neemt u deel aan de informatieavond. Hierna kunt u zich aanmelden als pleegouder. Er volgt dan een gezinsonderzoek.
  Het streven is dat de procedure drie tot zes maanden in beslag neemt. Na goedkeuring kan het nog een tijd duren voordat een pleegkind bij u geplaatst wordt. Er moet immers een goede match zijn tussen u en het kind. Bovendien speelt ook de pleegzorgvorm die u heeft gekozen een rol.

 • Krijg ik als pleegouder een vergoeding voor pleegzorg?

  Krijg ik als pleegouder een vergoeding voor pleegzorg?

  Pleegouders ontvangen een vergoeding voor pleegzorg bij een officiële pleegzorgplaatsing. Deze vergoeding is in principe kostendekkend en wordt niet gezien als inkomen. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de leeftijd van een pleegkind. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

 • Hoe meld ik mij aan als pleegouder?

  Hoe meld ik mij aan als pleegouder?

  Wilt u zich aanmelden als pleegouder? U kunt contact opnemen via ons algemene nummer 088 199 12 99 en vragen naar een medewerker van het Servicebureau Pleegzorg. U ontvangt altijd voorlichtingsmateriaal en een uitnodiging voor een informatieavond.

  Heeft u hierna interesse om verder te gaan? Dan nodigen wij u uit deel te nemen aan het voorbereidingsprogramma. Tijdens dit programma vertelt een ervaren pleegouder u meer over de praktijk. Ook komt een pleegzorgmedewerker bij u thuis om een aantal dingen persoonlijk met u te bespreken. Denk hierbij aan uw eigen mogelijkheden en grenzen als pleegouder of pleeggezin.

 • Waar vind ik meer informatie over pleegzorg?

  Waar vind ik meer informatie over pleegzorg?

  Wilt u zich verder verdiepen in pleegzorg? De volgende websites geven informatie die interessant is voor pleegouders:

  • pleegzorg.nl – de website over pleegzorg voor alle pleegouders in Nederland.
  • denvp.nl – de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen is een plek voor pleeggezinnen. Hier brengen zij kennis, ervaringen, expertise en inspiratie van en voor pleeggezinnen samen.
  • bijonspleegzorg.nl – BIJ ONS is een onafhankelijk tijdschrift voor pleeggezinnen en gezinshuizen. BIJ ONS richt zich op iedereen die betrokken is bij de zorg voor het kind

Staat uw vraag hier niet bij?

Neem contact op

Verhalen luisteren over pleegzorg?

Luister naar de Pactum Podcast

“Menno is mijn broertje. Ook al komt hij uit de buik van een andere mama”

“Menno kwam bij ons toen hij bijna 3 jaar oud was. Mijn ouders vroegen aan mij: ‘zou je het leuk vinden als er een pleegkindje bij ons komt wonen?’ Daar moest ik eerst goed over nadenken, maar later dacht ik: ‘ja, het is ook wel goed’. We werden snel gebeld door Pactum dat er een jongetje was die niet bij zijn moeder kon wonen. Het kon ook een meisje worden, maar ik hoopte stiekem dat het een jongen zou zijn. Zeker omdat we al veel jongensspeelgoed hadden en wij niet zo van barbies houden. Menno zat in een crisispleeggezin en kwam eerst een dagje bij ons spelen. Dat was eigenlijk best spannend, omdat je niet weet wat voor kindje het is. Maar we gingen samen op de skelter en hadden veel lol. Toen hij bij ons kwam wonen hadden we op een krijtbord geschreven: Welkom Menno, groetjes van Lars, Bram, Anita en Henk. Dat krijtbord staat nog steeds op zijn kamer, want dat wil Menno graag.” Lees meer

“Ik ben oma en moeder tegelijk”

De zoon en schoondochter van Ans (58) kunnen zelf niet voor hun zoontje Bas zorgen. Ans: “Ze kunnen door hun verslaving al niet voor zichzelf zorgen, laat staan voor een kind. Ze kregen thuis hulp van Pactum, maar dat was niet voldoende. Samen hebben we besloten dat Bas bij mij zou komen wonen. Dat is nu zo’n drie jaar geleden. Bas ziet zijn ouders een paar keer per week. Ik ben oma en moeder tegelijk en dat vind ik wel eens moeilijk. Gelukkig krijg ik als netwerkpleegouder hulp van Pactum. Mijn pleegzorgbegeleider bracht mij op het idee om één keer in de week een echt oma-dingetje met Bas te doen. Dan gaan we samen kliederen: koekjes bakken, knutselen of buiten door de regen lopen…Van die momenten geniet ik volop!”

“Het voelt goed als je iets voor een ander doet”

Het huis van Ellen (46) en Rob (43) heeft een ruime woonkeuken. Gelukkig maar, want behalve hun eigen drie kinderen zitten er meestal ook nog drie pleegkinderen aan de eettafel. Rob: “Niet iedereen heeft het goed thuis. We vinden het fijn dat we iets kunnen betekenen voor een kind in nood. En we vinden het belangrijk om onze eigen kinderen mee te geven dat het goed voelt als je iets voor een ander doet. Ook al is dat niet altijd makkelijk. Je moet aan elkaar wennen en je bouwt een band op. Het moeilijkste is afscheid nemen als een kind weer teruggaat naar zijn ouders. Een kind hoort bij z’n ouders. Maar kan dat even niet, dan staat onze deur wagenwijd open.”

"Bij crisispleegzorg weet je in de ochtend nog niet welk kind je ’s avonds in huis hebt"

“Aukje en haar man hebben een pleegkind Joris. Hij is al bij hen vanaf dat hij 17 dagen oud is. Ook woont Lola bij hen, zij is gekomen vanuit een crisisplaatsing. Lola is 3 jaar oud en heeft de ontwikkeling van een kind van 1 jaar. Zij woont nu 1,5 jaar bij Aukje en haar man. Aukje: “De moeder van Lola zei op een gegeven moment tegen ons: ‘Het lijkt wel of haar ogen anders gekleurd zijn. Of ze blauwer worden’. ‘Nee’, zei ik, ‘ze leven weer. Ze heeft weer een ondeugend snoetje gekregen. Toen ze bij ons kwam zat er echt geen levenslust in haar ogen. Wel wantrouwen en angst.” Lees meer

Ik wil pleegouder worden

image description

Maak kennis met Pactum

image description